Tsjechische president duidt Jiri Rusnok aan als premier

De Tsjechische president Milos Zeman heeft de linkse econoom Jiri Rusnok aangeduid als nieuwe premier. Het is de bedoeling dat Rusnok een regering van technocraten op de been brengt, maar het is lang niet zeker of dat ook zal lukken.
President Zeman (links) heft het glas met premier Rusnok.

Het overgangskabinet moet de centrumrechtse regering van Petr Necas vervangen, die vorige week wegens een schandaal rond machtsmisbruik en corruptie moest opstappen.

Rusnok is een econoom en een gewezen minister van Financiën en van Nijverheid in linkse regeringen, waarvan een met Zeman als premier.

De regering-Rusnok moet binnen de dertig dagen het vertrouwen krijgen van het parlement in Praag, maar het is lang niet zeker dat dat ook zal gebeuren. De centrumrechtse partijen uit de aftredende coalitie hadden namelijk de parlementsvoorzitter naar voren geschoven als nieuwe premier, en ze steunen Rusnok niet. De ondervoorzitter van de TOP09-partij zei dat Rusnok geen enkele kans had om een vertrouwensstemming te winnen.

De president heeft in Tsjechië het recht om op eigen houtje een premier aan te duiden, maar traditioneel houdt hij daarbij rekening met de mening van de partijen in het parlement.