Turtelboom blijft rustig onder "magistratenopstand"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de geplande hervorming van Justitie hoe dan ook doorvoeren. Morgen hebben de Franstalige magistraten een werkonderbreking aangekondigd tegen de hervormingsplannen van de minister.

De magistraten zijn niet te spreken over de hervorming van Justitie die Turtelboom voorstelt. Vooral het feit dat magistraten voortaan op verschillende plaatsen in grotere arrondissementen aan de slag zullen moeten, is de magistratuur in het verkeerde keelgat geschoten. Morgen komen de Franstalige magistraten alvast op straat. Sommige kranten spreken zelfs over een "magistratenopstand", maar zover komt het volgens Turtelboom niet.

De minister trekt zich dan ook weinig aan van de kritiek. "Iedere hervorming stuit op protest", zegt ze in "De ochtend". "Ik begrijp dat er weerstand is bij bepaalde magistraten, maar vergeet niet dat er een grote stille meerderheid is die na 30 jaar onderzoeken en rapporten vooruit wil."

De grotere mobiliteit is voor haar alvast essentieel om de gerechtelijke achterstand weg te werken. "Als er in een kleine rechtbank met slechts 4 rechters plots een rechter ziek valt, dan voel je dat onmiddellijk in de achterstand", zegt ze. "Daarom moeten we ervoor zorgen dat er meer mobiliteit is, zodat er op korte termijn een effectieve uitspraak is in een rechtszaak."

Een ander vaak gehoord argument van de magistraten is dat Justitie lijdt onder een nijpend personeelstekort. Ook daar is Turtelboom het niet mee eens. "Ik ben niet zo zeker dat we te weinig volk hebben", benadrukt ze. "Ik merk dat er rechtbanken zijn die met minder magistraten net betere resultaten voorleggen."