Verdachte van diamantroof Zaventem vrijgelaten

Een van de zeven verdachten van de diamantroof op de luchthaven van Zaventem is vrijgelaten. "De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft ingezien dat er tegen mijn cliënt geen enkel element is dat hem bindt aan de roof", reageert zijn advocaat. Een tweede verdachte blijft wel aangehouden, vijf andere verdachten verschijnen morgen voor de raadkamer.

De overval op de luchthaven van Zaventem op 18 februari werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die gingen ervandoor met een enorme hoeveelheid diamanten. Het onderzoek naar de overval leidde begin mei tot de aanhouding van zeven verdachten in België. Eind mei werd hun aanhouding door de KI verlengd, maar het Hof van Cassatie verbrak die beslissing voor twee van de verdachten. Die moesten vandaag voor de KI verschijnen.

"De KI heeft nu beslist dat mijn cliënt moet vrijgelaten worden", zegt meester Martins, "omdat tegen mijn cliënt geen enkel element is dat hem bindt aan de roof, er is dus geen enkele aanwijzing van schuld tegen hem. Volgens de KI is het duidelijk dat de speurders vergissingen begaan hebben bij de transcriptie van de afgeluisterde telefoongesprekken en van de uitgevoerde observaties en dat de onderzoeksrechter zich op die foute informatie gebaseerd heeft om mijn cliënt aan te houden."

De tweede verdachte die vandaag moest verschijnen, blijft wel in de cel. De vijf andere verdachten verschijnen morgen voor de raadkamer voor een eventuele verlenging van hun aanhouding.