Volksraadpleging om Braziliaanse politiek te hervormen

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff heeft een volksraadpleging aangekondigd om de politiek te hervormen. De laatste keer dat er zo'n volksraadpleging werd georganiseerd, dateert van net na het einde van de militaire dictatuur.
AP2013

Rousseff staat al ruim een week onder enorme druk. Haar land wordt verscheurd door massaprotest en de presidente slaagt er niet in om het volk te sussen. Nu heeft ze een soort volksraadpleging aangekondigd om de Braziliaanse politiek te hervormen. De laatste keer dat zo'n volksraadpleging werd georganiseerd, dateert van net na het einde van de militaire dictatuur in 1986.

Naast de volksraadpleging heeft ze bijkomende overheidsinvesteringen ter waarde van 17,5 miljard euro aangekondigd. Ze wil dat haar regering zich focust op vijf domeinen: fiscaliteit, politieke hervormingen, gezondheidszorg, openbaar vervoer en onderwijs. Niet toevallig de grootste eisen van de protestbeweging.

Toch blijf het zeer de vraag hoeveel van die beloftes Rousseff effectief kan waarmaken. In een eerdere speech had ze onder meer voorgesteld om de olie-inkomsten van het land in onderwijs te investeren en om een programma op te starten om buitenlandse dokters naar Brazilië te halen om het ondermaatse gezondheidssysteem te beteren. Beide voorstellen zijn echter geblokkeerd in het parlement.

Ook op de straat wordt afwachtend gereageerd. "De nieuwe beloftes van Rousseff zijn een goede eerste stap, maar voor we echt resultaat zien, blijven wij op straat komen", klinkt het. Ook gisteren zijn er weer in tientallen steden tienduizenden mensen op straat gekomen.

Waarvoor wordt betoogd?

Hoewel het protest begonnen is tegen een verhoging van de bus- en metroprijzen, is het al snel uitgegroeid tot breed gedragen protest tegen de hoge levensduurte en de corruptie van de Braziliaanse overheid. Vooral het feit dat het vele geld dat de boomende economie oplevert, niet terugvloeit naar de burgers, is de betogers een doorn in het oog.

De betogers zijn de "brood en spelen"-tactiek van de Braziliaanse overheid, zoals de organisatie van massa-evenementen zoals het WK voetbal door sommige demonstranten genoemd wordt, kotsbeu. Ze verwijzen in hun protest vaak naar de vele miljarden die het land in splinternieuwe voetbalstadions pompt. Rousseff pareert die kritiek, zegt dat veel van het geld uit de privésector komt en dat er zeker niet bespaard wordt op onderwijs of gezondheidszorg om de stadions te bouwen.

De onrust in het Zuid-Amerikaanse land komt erg ongelegen. Brazilië is op dit moment gastland voor de Confederations Cup voetbal, volgende maand komt paus Franciscus op bezoek, in 2014 is het WK voetbal gepland en in 2016 de Olympische Spelen. Het is dan ook zeer de vraag of het land wel in staat is om de veiligheid te garanderen bij die massa-evenementen.

TASSO MARCELO
AP2013