11% meer inschrijvingen voor toelatingsexamen arts en tandarts

Het aantal deelnemers dat zich heeft ingeschreven voor het toelatingsexamen van de Vlaamse Gemeenschap voor arts en tandarts ligt 11% hoger dan vorig jaar. Alles samen zullen 5.289 gegadigden zich komende dinsdag in Brussels Expo op de Heizel aan het examen wagen. Slechts de helft van de kandidaten komt uit het laatste jaar van het secundair onderwijs.

5.289 kandidaten hebben zich inschreven voor het toelatingsexamen. Dat is 11% meer dan vorig jaar en opnieuw goed voor een record.

De organisatie verwacht dat ongeveer 90% ook effectief zal komen opdagen. Dat zou betekenen dat voor de eerste keer bijna 5.000 kandidaten gelijktijdig het examen zullen afleggen.

Kleinere "norm" groep

Het profiel van de deelnemers lijkt sterk op dat van de voorbije jaren. 3.680 kandidaten (70%) nemen voor de eerste maal deel. Bijna een op de vijf kandidaten komt uit Nederland.

Het is ook al enkele jaren een constante dat de "norm"-groep (de Belgische kandidaten die in het laatste jaar secundair onderwijs zitten) afneemt. Zo komt maar iets meer dan 50% van de kandidaten uit het laatste jaar secundair onderwijs.

Opvallend is dat bijna 600 deelnemers (11%) uit het 5e jaar secundair onderwijs komen. Hun slaagkans is uiterst gering en bovendien beantwoorden ze niet aan alle vereiste criteria.

Het examen vindt sinds 1997 twee keer per jaar plaats. Meer informatie over het toelatingsexamen is te vinden op deze website.