170 banen bedreigd bij Tessenderlo Chemie in Ham

Bij Tessenderlo Chemie in Ham, in Limburg, verdwijnen mogelijk 170 banen door een herstructurering. De vakbonden reageren geschokt omdat het banenverlies dubbel zo groot is als verwacht.

"De doelstelling van het voorgestelde plan, dat werd aangekondigd in maart, is om de fabriek in Ham structureel winstgevend te maken voor de toekomst", luidt het in het persbericht. "Maar dat vereist een diepgaande wijziging van de huidige productie- en verkoopsorganisatie. De maatregelen kunnen onder andere leiden tot een mogelijke vermindering van 170 vaste arbeidsplaatsen."

"Ik besef dat deze aankondiging bij onze medewerkers hard aankomt. Maar wat we vandaag voorleggen is een concreet, realistisch actieplan om de toekomst van deze fabriek en business te vrijwaren", zegt directielid Sophie Haan. Hoeveel arbeidsplaatsen er verdwijnen op welke afdeling, kon niet precies worden meegedeeld.

Voorts zegt de directie dat ze de periode van onzekerheid tot een strikt minimum wil beperken en daarom heeft ze voorgesteld aan de sociale partners om onmiddellijk van start te gaan met open en constructieve gesprekken.

Bij Tessenderlo Chemie in Ham is er al langer sociale onrust. In februari was er nog een 24 urenstaking nadat bekendgemaakt was dat de fosfaatafdeling eind dit jaar zou sluiten. Een maand later werd gezegd dat er geen naakte ontslagen zouden vallen tot eind 2014. Maar nu volgt er dus toch een grote herstructurering.

Er werken nu nog ruim 500 mensen bij Tessenderlo Chemie in Ham. Eén op de drie jobs is dus bedreigd. Wereldwijd heeft Tessenderlo Chemie 7.000 werknemers.

"Sociaal bloedbad, erger dan gevreesd"

De vakbonden van Tessenderlo Chemie reageren onthutst op de mededeling. Volgens het ACV gaat het om "een sociaal bloedbad, erger dan gevreesd". De bonden wisten dat de fosfaatafdeling eind dit jaar zou sluiten omdat er geen milieuvergunning was verleend.

Toch dreigt het banenverlies nu dubbel zo groot te worden als ze hadden verwacht. De bonden dreigen nu met acties. Ze stellen ook vragen bij de veiligheid van Tessenderlo Chemie als het aantal mensen waarover nu gesproken wordt, moet vertrekeken. "Het bedrijf kan dan gewoon niet blijven draaien", aldus de bonden.