27 doden bij rellen in Chinese regio Xinjiang

In de regio Xinjiang, in het westen van China, zijn 27 doden gevallen bij rellen. Dat zeggen Chinese staatsmedia. Een groep mannen zou gewapend met messen politieposten hebben aangevallen. In de regio, waar voornamelijk islamitische Oeigoeren wonen, zijn wel vaker spanningen.

De rellen begonnen vanmorgen vroeg, toen een menigte gewapende mannen enkele politieposten een gebouw van de lokale overheid aanviel. Daarbij kwamen 17 mensen om, 9 veiligheidsagenten en 8 burgers. De politie, die tussenbeide kwam, schoot 10 van de aanvallers dood. Minstens 27 personen zijn dus omgekomen.

In Xinjiang zijn er hevige spanningen tussen Han-Chinezen, de etnische groep die in China de meerderheid vormt, en de islamitische Oeigoeren, een etnisch Turkse bevolkingsgroep. De Chinese autoriteiten schilderen de Oeigoeren af als "separatisten" en "terroristen".

De Oeigoeren, die zo'n 45 procent van de bevolking uitmaken in de regio, vrezen voor het verdwijnen van hun cultuur en tradities omdat Peking steeds meer Han-Chinezen laat verhuizen naar Xinjiang. In 2009 kwamen bij grootschalige rellen in de regio bijna 200 mensen om het leven.