"Antwerpen zal zijn engagementen nakomen"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft in het Vlaams Parlement weerlegd dat de grote culturele instellingen in Antwerpen minder middelen van de stad zullen krijgen. "Antwerpen zal zijn engagementen nakomen", klonk het.

Het stadsbestuur van Antwerpen heeft maandag een besparingsplan goedgekeurd waarbij de culturele en de sociale sector moeten inleveren.

In het Vlaams Parlement vroegen Bart Caron (Groen) en Yamilla Idrissi (SP.A) of de besparingen gevolgen zouden hebben voor het Vlaamse cultuurbeleid. De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt een aantal grote culturele instellingen in Antwerpen, onder meer de Vlaamse Opera, deFilharmonie en het museum M HKA.

"Ik heb vooraf geen overleg gehad met de stad over de begrotingsopmaak, maar ik heb dinsdag en woensdag wel contact gehad met de Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V)", zei Schauvliege.

"Alle engagementen die Antwerpen voordien al nam voor de grote culturele instellingen, blijven gehandhaafd", vervolgde Schauvliege. De minister van Cultuur zei ook dat ze niet van plan is de subsidies die gemeenten of steden zouden besparen bij te passen.