"Het was allemaal de schuld van de cameraman"

Een Indiase journalist ligt zwaar onder vuur over de manier waarop hij verslag heeft uitgebracht over een overstroming. Hij wilde zelf niet nat worden en ging dan maar op de schouders van een van de slachtoffers zitten. "Het was voor hem een hele eer dat iemand van mijn niveau hem bezocht."

De laatste paar dagen werden verschillende nieuwsploegen uitgestuurd naar de noordelijke Indiase deelstaat Uttarakhand om er verslag uit te brengen van de zware overstromingen die het gebied al een tijdje teisteren. Weinig van de reportages die daar gedraaid zijn, hebben zoveel aandacht gekregen als de opmerkelijke reportage van "News Express".

Narayan Pargaien werd voor het eerst als televisiejournalist uitgestuurd naar een grote ramp. De man werkt nog maar net voor de televisie en had daarvoor vooral ervaring als schrijvende journalist. De fijne kneepjes van het televisiemaken lijkt hij nog niet onder de knie te hebben, maar Pargaiens grootste fout is vooral het onderschatten van de kracht van het beeld.

De journalist kreeg de afgelopen dagen bakken kritiek over zich heen over de onethische manier waarop hij zijn reportage had ingeblikt. Om zelf geen natte voeten te krijgen, had hij er niets beter op gevonden dan op de schouders te gaan zitten van een van de slachtoffers van de ramp die hij aan het verslaan was.

"Het was zijn voorstel om me op zijn schouders te dragen", bijt Pargaien van zich af. "Terwijl ik daar op zijn schouders zat, ben ik beginnen verslag uit te brengen van de overstromingen. Het was voor hem een hele eer dat iemand van mijn niveau hem bezocht." Een echt schuldgevoel heeft de journalist niet over de zaak. "Ik heb hem zelfs 50 roepies (omgerekend ruim 60 eurocent) gegeven om hem te helpen."

Hij vindt het wel spijtig dat de zaak zo breed wordt uitgesmeerd in de media en het is volgens hem vooral de schuld van de cameraman. "Het was de bedoeling dat ik enkel vanaf de borst gefilmd werd. De cameraman wilde mij voor schut zetten en wilde mijn carrière schaden." Dat laatste is alvast het geval. Hoewel de man nog niet ontslagen is, is hij voorlopig op non-actief gezet.

Was het gedrag van de journalist onethisch? Oordeel vooral zelf:

lees ook