"Straatsburg is geldverslindend, wij willen er ook van af"

"Dat het Europees Parlement in Straatsburg vergadert, kost veel, maar wij willen er ook van af." Daarmee reageert Saïd El Khadraoui op twee filmpjes van GeenStijl, waarin geldverspilling in het Europees Parlement aangekaart wordt.

"Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend", dat is de slogan van GeenStijl, een Nederlandse website. Twee reportages maakten ze, in het Europees Parlement in Straatsburg en in Brussel.

De reporter gaat mee met Daniël van der Stoep, een onafhankelijk Europees Parlementslid dat vroeger deel uitmaakte van de PVV, de partij van Geert Wilders. De reportage toont peperdure auto's, luxe-etentjes, lege zalen ondanks belangrijke debatten. Van der Stoep vertelt ook uitgebreid over zijn loon. "Ik ben de eerste die meestemt mochten ze het halveren", zegt hij.

De reportages zijn niet genuanceerd, maar ze veroorzaken heel wat ophef en gaan vlot rond op sociale media. Saïd El Khadraoui (SP.A) reageert in "Hautekiet" op Radio 1. Hij heeft het over een brutoloon van 7.000 euro, waarop dus nog belastingen betaald moeten worden. "Daarnaast is er ook een bijdrage aan de partij, in mijn geval is dat zo'n 700 euro per maand. En we moeten ook een spaarpotje aanleggen voor de campagne. Maar wij verdienen goed, dat is waar", erkent El Khadraoui.

Hij erkent ook dat er veel bijkomende vergoedingen zijn. "Maar die 21.000 euro aan personeelskosten, die beheren wij zelf niet, dat doen de diensten van het Europees Parlement. En de 4.200 euro aan werkingsmiddelen, daarover zijn duidelijke richtlijnen. Wat we niet gebruikt hebben, moeten we terugstorten op het einde van ons mandaat."

Net als Ivo Belet, Europarlementslid bij CD&V, noemt El Khadraoui de filmpjes tendentieus, "een compilatie van halve waarheden". El Khadraoui vindt dat er best andere, transparantere regels mogen komen. "Maar dan moet je ook voldoende controleurs aanwerven, en dat kost ook geld."

Waar El Khadraoui niet nuanceert, is bij de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg, waar de parlementsleden vier dagen per jaar bijeenkomen. "Een meerderheid van de Europese Parlementsleden heeft ervoor gestemd om dat af te voeren, maar de lidstaten, met Frankrijk op kop, willen dat niet. Zelfs toen we één vergadering minder wilden houden in Straatsburg (dus 11 in plaats van 12 per jaar, red.), heeft Frankrijk een klacht ingediend bij het Europees Hof van Justitie, en we zijn veroordeeld."

BELGA/GYSENS