"Syrië is schandvlek voor VN-Veiligheidsraad"

Bij haar afscheid als VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties is Susan Rice hard uitgevallen naar het onvermogen van de VN om de crisis in Syrië aan te pakken. "De geschiedenis zal hard oordelen", voorspelde ze.
AP2012

Susan Rice verlaat de VN om de nationale veiligheidsadviseur van president Barack Obama te worden. Ze kijkt terug op haar carrière bij de Verenigde Naties als "the best job I've ever had". 

Maar over één kwestie liet Rice haar frustraties de vrije loop. Het gebrek aan actiebereidheid inzake de Syrische burgeroorlog noemt ze "een schandvlek voor de VN" en "de geschiedenis zal hard oordelen over die inertie terwijl tienduizenden Syriërs het leven verloren".

Susan Rice viel vooral uit naar Rusland en China - bondgenoten van de Syrische leider Assad. Moskou en Peking hebben de voorbije jaren drie ontwerpresoluties gekelderd die druk hadden kunnen zetten op het regime van Assad, terwijl een meerderheid van de leden van de Veiligheidsraad die voorstellen steunde. 

Toch merkt Rice op dat de relaties tussen Washington en Moskou daardoor niet noodzakelijk helemaal de dieperik zullen ingaan, want over andere kwesties zoals Iran en Noord-Korea was er wel constructieve samenwerking mogelijk, zei Rice.

Rice zal bij de VN vervangen worden door Samantha Power, een schrijfster die ooit de Pulitzer Price gewonnen heeft en in het verleden al adviseur was van het Witte Huis. De Senaat moet die benoeming evenwel nog bekrachtigen.

AP2013

"Bron van vernietiging" voor de regio

De Jordaanse koning Abdullah II (foto in tekst) maakt zich intussen ongerust over het uitdijen van het Syrische conflict naar de buurlanden. Hij vreest dat de hele Arabische wereld verscheurd dreigt te worden door een conflict tussen soennieten en sjiieten.

De grootmachten moeten die Syrische oorlog nu echt oplossen, zoniet dreigt "een zekere bron van vernietiging" voor de hele regio, aldus koning Abdullah.

Het kleine Jordanië herbergt naast Palestijnse ook een half miljoen Syrische vluchtelingen en er wordt tot vlak tegen de grens gevochten. De Verenigde Staten hebben 700 militairen in Jordanië gestationeerd om dat land te beveiligen. Daarbij zijn ook F-16-gevechtsvliegtuigen, Patriot-antiraketsystemen en speciale eenheden voor bescherming tegen chemische en biologische wapens.

AP2013

"Nu al 100.000 doden in Syrië"

Volgens het Syrische observatorium voor de mensenrechten zijn er bij de oorlog nu al meer dan 100.000 doden gevallen. In de buurlanden zijn er ook 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen en in Syrië zelf zouden miljoenen mensen hun huis ontvlucht zijn.