ACW: "Niet zomaar kaasschaafmethode toepassen"

In Antwerpen reageert de sociale sector ongerust op de aangekondigde besparingen van het stadsbestuur. Annemie Verhoeven, de secretaris van de Antwerpse afdeling van de christelijke werknemersorganisatie ACW, pleit in "De ochtend" voor nieuw overleg. "Wij vragen om de kaasschaafmethode niet op deze manier toe te passen."

De laatste gemeenteraad voor de zomervakantie stond in Antwerpen in het teken van de besparingen die de stad doorvoert. Nog niet alle details daarover zijn bekend, maar wel is al geweten dat de culturele en de sociale sector flink moeten inleveren. Bovendien heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) al gewaarschuwd dat de grootste bezuinigingen nog moeten komen.

Bij het ACW zijn ze ongerust over de ontwikkelingen. "Wij volgen dat constant op en overleggen met verschillende organisaties", zegt secretaris Annemie Verhoeven, die nieuw overleg vraagt met het stadsbestuur. "Wij zouden daar graag voort over in dialoog gaan."

Verhoeven vraagt zich af wat het idee is achter de besparingen. "Wat wij ervaren is dat er een kaasschaafmethode wordt toegepast, min 10 procent op alles. Wij vragen om dat niet op deze manier toe te passen. En wij vragen om toch opnieuw een visie op sociaal beleid uit te tekenen."

"Wij begrijpen dat er moet bespaard worden en wij willen verder nadenken over een optimalisatie, maar door dat te doen zonder visie en duidelijk overleg met het ganse stadsbestuur, gaan we dat afwentelen op de meest kwetsbaren. Dat mag niet de bedoeling zijn."

Verhoeven en het ACW zijn verbonden aan CD&V, dat deel uitmaakt van het stadsbestuur. Maar op de vraag of CD&V dan wel veel te zoeken heeft in deze coalitie, wil ze niet ingaan. "We moeten zoeken naar een constructieve oplossing."