Australische premier Gillard neemt ontslag

De Australische premier Julia Gillard heeft het in een stemming over het leiderschap van haar Labor-partij moeten afleggen tegen Kevin Rudd, haar voorganger. Ze heeft intussen haar ontslag ingediend.
AP2013

De Labor-partij doet het al een hele tijd slecht in de peilingen. Met de naderende verkiezingen in het achterhoofd kwam premier Gillard dan ook steeds meer onder druk te staan.

In maart stapten nog drie ministers op vanwege een gebrek aan vertrouwen in haar. Zij verkondigden toen al dat ze oud-premier Kevin Rudd (foto) graag terug aan het hoofd van de partij wilden zien. Rudd werd in juni 2010 zelf door Gillard aan de kant geschoven, net zoals nu omdat Labor er in de peilingen slecht voorstond.

In een vertrouwensstemming kreeg Gillard vandaag slechts 45 stemmen, tegenover 57 voor Rudd. Er wordt verwacht dat Rudd het nu van haar zal overnemen als partijleider en als premier. Hij moet dan de schade zien te beperken bij de verkiezingen, die waarschijnlijk in september zullen plaatsvinden.

In de loop van de avond heeft Gillard de gouverneur-generaal van Australië, de vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth, ontmoet en haar ontslag ingediend als premier. Eerder had ze al gezegd dat ze uit de politiek zou stappen als ze de stemming verloor.