Brusselse commissariaten vangen aangehouden verdachten op

Mensen die door de Brusselse politiekorpsen worden opgepakt en door een onderzoeksrechter worden aangehouden, moeten voorlopig opgevangen worden in de lokale politiecommissariaten. Dat meldt het parket van Brussel. Normaal worden aangehouden verdachten overgebracht naar de gevangenis van Vorst, maar de burgemeester van die gemeente weigert nog nieuwe gevangenen te aanvaarden.

Wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt opgepakt en aangehouden, wordt voorlopig opgevangen in het lokale politiecommissariaat.

Normaal gezien moeten aangehouden verdachten overgebracht worden naar de gevangenis van Vorst, maar daar mag op bevel van de burgemeester geen enkele nieuwe gevangene worden binnengebracht.

660 gevangenen

Burgemeester Jean-Marc Ghyssels (PS) beval vorige week donderdag dat de gevangenis van Vorst geen bijkomende gedetineerden mag opvangen, omdat in de instelling al 660 gevangenen zitten, terwijl er slechts plaats is voor 405. De burgemeester wil pas nieuwe gevangenen toelaten als hun aantal onder de 600 gezakt is.

Het burgemeestersbevel dreigt nu grote gevolgen te hebben. Er bestond tussen de verschillende Brusselse politiezones immers een protocol dat stelde dat de politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene instond voor de overbrenging van nieuw aangehouden verdachten van het parketgebouw aan het Poelaertplein naar de gevangenis van Vorst. Dat protocol is nu opgeschort.

"We plaatsen gevangenen waar het gerecht ons dat beveelt"

"We vragen de politiediensten voorlopig om nieuwe aangehoudenen op te vangen in hun commissariaten", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Langer dan 24 uur kunnen die daar niet blijven, omdat de commissariaten er niet op voorzien zijn. Wat nadien moet gebeuren, is een vraagteken."

De Brusselse politie geeft geen commentaar en verwijst door naar het gevangeniswezen. Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Strafinrichtingen, noemt de situatie op zijn beurt een zuiver politionele aangelegenheid: "Wij plaatsen gevangenen waar het gerecht ons dat beveelt. Wij zijn niet bevoegd voor de bevelen die de politie van de burgemeesters of het parket krijgt."