Chinese ruimtecapsule is na recordvlucht geland

De ruimtecapsule "Shenzhou 10" is veilig geland in Mongolië. De vlucht duurde 15 dagen, een record voor een bemande vlucht in de jonge ruimtevaartgeschiedenis van China. De landing was live te zien op de Chinese staatstelevisie.

De capsule met drie ruimtevaarders (taikonauten) aan boord maakte om 8.07 uur plaatselijke tijd, afgeremd door een parachute, contact met het aardoppervlak. Na vijf minuten waren de bergingswerkers ter plaatse om de twee mannen (Nie Haisheng en Zhang Xiaoguang) en een vrouw (Wang Yaping) op te pikken.

Het was de vijfde bemande ruimtevlucht van China en het was de tweede keer dat China een vrouw in de ruimte stuurde.

De drie taikonauten voerden onder meer een reeks aankoppelingsmanoeuvres uit met de ruimtemodule Tiangong 1, die sinds 2011 rond de aarde draait. De tests zijn voorbereidingen op de bouw van een eigen Chinees ruimtestation, dat tegen 2020 gepland is.