Crombez: "Men organiseert in Duitsland pure slavernij"

"Dat is een model dat we absoluut niet willen volgen. Men organiseert daar pure slavernij." SP.A-kopstuk John Crombez heeft zich in "De ochtend" fel afgezet tegen de Duitse mini-jobs. Hij ging er in debat met voorstander Karel Van Eetvelt, de topman van Unizo.

De aanleiding voor het debat is een tweet die Van Eetvelt (kleine foto) gisteren de wereld instuurde. "Werkloosheid in 2008 in Frankrijk en Duitsland gelijk op 8%. Nu: Frankijk 11%, Duitsland 5%. Welk model wil België volgen?", vroeg de Unizo-topman zich af. De tweet lokte meteen verhitte reacties uit, niet het minst van een boze John Crombez.

Volgens de staatssecretaris van SP.A houden de cijfers geen rekening met het aantal werkende armen. "Die daling van de werkloosheid in Duitsland heeft inderdaad mensen aan het werk gezet, maar intussen ook 5 miljoen mensen die aan het werk zijn, in de armoede gestort. Dat is een model dat we absoluut niet willen volgen", zegt Crombez, die het heeft over "pure slavernij".

Volgens Van Eetvelt zouden de Duitsers met een mini-job in dezelfde situatie zitten als ze werkloos zouden zijn. "Nu zijn ze toch op de arbeidsmarkt." De Unizo-topman wijst er ook op dat ze zich via opleidingen omhoog kunnen werken. "Het Duitse model is meer dan mini-jobs."

"Duitsland wordt vaak afgemaakt door politieke partijen als een slechte concurrent. Maar men kijkt niet naar het geheel. Duitsland heeft veel geïnvesteerd in innovatie en vorming", vindt Van Eetvelt.

"Natuurlijk moeten er zo veel mogelijk mensen aan het werk, maar werf die jonge mensen aan tegen een degelijk loon", zegt Crombez dan weer. "Ik vind dit een fundamentele discussie over waar we heen willen. Het Belgische model is niet het Duitse of het Franse. We moeten onszelf volgen."

Van Eetvelt drukt op het belang van mensen snel aan een job te helpen. En daarin zijn de Duitsers met hun systeem geslaagd, luidt het. "Ik volg iets liever het Duitse model, maar ik heb nooit gezegd kopiëren", benadrukt hij wel. "We moeten een model zoeken dat haalbaar is voor iedereen."