De Belgische videomarkt stijgt met 5 procent

De videomarkt in België is in 2012 met 5 procent gestegen tot een omzet van 264,5 miljoen euro. Belgische gezinnen besteedden vorig jaar gemiddeld 49 euro aan video. Dat is 2,5 euro meer dan in 2011. Dat meldt de Belgian Entertainment Association (BEA) Video.

De inkomsten uit de verkoop van dvd's daalde met 10,8 procent naar 148,2 miljoen euro. Het dvd-segment blijft volgens de BEA Video wel het belangrijkste, met meer dan 12 miljoen verkochte stuks en een marktaandeel van 56 procent. "Video is al langer meer dan alleen de verkoop van dvd's. Blu-raydisks en online videodiensten via de digibox, de tablet, de smartphone en de console hebben ook hun publiek gevonden", zegt Olivier Maeterlinck van BEA Video.

Het aantal verkochte blu-raydisks steeg met 21 procent naar 1,47 miljoen exemplaren. De markt van Video On Demand (VOD) wordt belangrijker en Belgen proberen deze nieuwe diensten uit om hun favoriete film of televisieserie te bekijken. De omzet steeg met 875 procent voor VOD via internet en 29,5 procent voor VOD via digitale televisiediensten (zoals Belgacom of Telenet) naar een totale omzet van 92 miljoen euro.

Volgens de meest recente Europese cijfers bestaan er voor de Belgische filmliefhebber liefst 20 VOD-diensten. België nestelt zich daarmee in de top 5 in Europa. "Dankzij dvd, blu-raydisks en VOD-diensten is het aanbod van films en tv-series nog nooit zo uitgebreid geweest. De sector investeert voortdurend in nieuwe distributiemodellen en platformen om aan de vraag van de consument te kunnen beantwoorden. Op die manier kan de consument genieten van een gebruiksvriendelijk en veilig aanbod", aldus Maeterlinck.