De voorbije twee jaar verdwenen 3.014 cafés

In vergelijking met 1 juli 2011 zijn er in ons land 3.014 cafés minder. Dat blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Volgens het NSZ is het rookverbod de voornaamste oorzaak van die evolutie.

Op 1 juli is het algemeen rookverbod in de horeca exact twee jaar oud. En dat verbod heeft lelijk huisgehouden in de cafésector, beweert het NSZ. Het aantal faillissementen en stopzettingen steeg de voorbije twee jaar met 34 procent, terwijl het aantal nieuwe cafés met 22 procent daalde.

Concreet: van 6.415 stopzettingen en faillissementen tussen medio 2009 en medio 2011 naar 8.603 stopzettingen en faillissementen sinds 1 juli 2011 tot en met nu. Ook het aantal startende cafés ging sinds het algemeen rookverbod de dieperik in. Tussen 1 juli 2009 en 30 juni 2011 werden er in heel België 3.776 cafés gestart, terwijl dat aantal de laatste twee jaar teruggevallen is tot 2.950 cafés, goed voor een daling van 22 procent.

Het NSZ erkent dat er nog andere factoren deze getallen verklaren, "maar het rookverbod blijft wel de hoofdoorzaak".

De zelfstandigenorganisatie schuift een aantal remedies naar voren om de zieke cafésector te helpen: een algemene loonlastenverlaging en een verlaging van de btw op drank en eten naar 6 procent. "Een noodzaak", volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, "zeker nu de elektronische kassa er zit aan te komen".