EDF Luminus stapt naar Grondwettelijk Hof

De energieleverancier EDF Luminus trekt net als Electrabel/GDF Suez naar het Grondwettelijk Hof wegens de verdubbeling van de nucleaire rente.

Aanleiding is de beslissing van de federale overheid om de nucleaire rente te verhogen van 250 naar 550 miljoen euro. Dat is de belasting die de uitbaters van kerncentrales in ons land moeten betalen voor het langer openhouden ervan.

Enkele weken geleden trok Electrabel, de dochter van de Franse energiegroep GDF Suez, al naar het Grondwettelijk Hof. Electrabel vindt die belasting buiten alle proporties en het moederbedrijf GDF Suez dreigt er zelfs mee om een internationale arbitragezaak tegen ons land op te starten.

Vandaag heeft die andere grote Belgische energieleverancier, EDF Luminus, beslist om eveneens naar het Grondwettelijk Hof te stappen. "De taks wordt verdubbeld, maar het rendement op energie uit de kerncentrales is gehalveerd", aldus CEO Grégoire Dallemagne van EDF Luminus. "Als het zo verder gaat, hebben onze investeringen in de nucleaire sector economisch geen zin meer", zegt Dallemagne nog.

De kerncentrales van Doel en Tihange zijn eigendom van Electrabel, maar sinds 2009 heeft EDF Luminus een belang van 10% in die centrales.

Net als Electrabel is EDF Luminus in handen van een Franse energiegroep. In dit geval is dat Electricité de France, een van de grootste energiegroepen ter wereld, die voor 84,44% in handen is van de Franse staat.