Eindhoven geeft aftrap voor WK robotvoetbal

In Eindhoven is vandaag de aftrap gegeven voor het WK robotvoetbal. Verschillende landen nemen het tegen elkaar op in verschillende categorieën. Naast robotvoetbal staan onder meer ook robotdansen en reddingsoperaties met reddingsrobots op het programma.

Aan de RoboCup 2013 nemen ruim 2.500 teams uit 40 landen deel. De robots nemen het tegen elkaar op in verschillende disciplines. Naast het "klassieke robotvoetbal" zijn er ook reddingsrobots, zorgrobots en dansrobots elk met hun eigen aparte competities.

Zo moeten in de "Rescue League" robotten zo snel mogelijk slachtoffers vinden in een nagebouwde rampsituatie en gaan in de "@Home-competitie" zorgrobots met elkaar de strijd aan in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachtjes, zoals het volgen en herkennen van mensen en het serveren van drankjes.

Toch blijft het vooral uitkijken naar het robotvoetbal. Het meest spectaculaire is wellicht de zogenoemde "Middle Size League", waarin twee teams van telkens 5 tafelhoge robots het geheel zelfstandig, zonder menselijke sturing, tegen elkaar opnemen voor een spannend potje robotvoetbal.

De vorige editie van de RoboCup in Mexico werd gewonnen door een team uit Eindhoven. Vandaar dat de Nederlandse stad dit jaar de gaststad van het evenement is. Vandaag is het startschot gegeven, de RoboCup loopt nog tot 30 juni.