Ierland gaat bankencrisis en -fraude onderzoeken

In Ierland zal het parlement een onderzoekscommissie opzetten om uit te vissen wie er schuld heeft aan de financiële crisis in het land. Een aantal topbankiers zouden het land meegesleurd hebben in de ondergang van de Anglo Irish Bank.

Ierland is in shock nadat enkele dagen geleden een opname is opgedoken van een telefoongesprek tussen enkele toplui van de intussen failliete Anglo Irish Bank (AIB). Die maakten zich vrolijk dat ze de centrale bank en de overheid hadden gefopt om de bank te stutten en dat op basis van foutieve cijfers.

Zo had de Anglo Irish Bank in 2008 een krediet van 7 miljard euro gekregen van de centrale bank, terwijl ze eigenlijk 30 miljard nodig had. Het idee was dat er geen weg terug meer was als de nationale bank eenmaal geld gestort had en dat ze niet anders zou kunnen dan het volledige gat te dichten.

Dat gebeurde ook: de toenmalige regering stelde zich volledig garant voor de schulden van de banken die waren opgelopen tot 63 miljard euro, ongeveer de helft daarvan voor Anglo Irish. Het gevolg was dat de Ierse overheid in 2010 bankroet ging en een noodkrediet van 85 miljard euro moest vragen aan de EU en het Internationaal Muntfonds.

Boze Ieren willen een onderzoek

De verontwaardiging over de doelbewuste manier waarop het land door Anglo Irish Bank in de crisis werd meegesleept, doet schokgolven gaan door de Ierse politiek.

Het parlement wil nu de kopstukken van de banken en de toenmalige regering horen over wat er precies gebeurd is. Ook ex-premier Brian Cowen zal moeten getuigen. Volgens de huidige premier, Enda Kenny, hebben de vorige regeringen van de Fianna Fail-partij doelbewust gezinnen misleid om zwaar te lenen voor vastgoed dat nu nog slechts de helft waard is. 

De vastgoedzeepbel barstte in 2008 uiteen en sleurde toen eerst de grootbanken en daarna de overheid mee. Na zware besparingen kruipt Ierland nu langzaam uit het moeras. Anglo Irish Bank is inmiddels failliet gegaan en de overheid probeert via een "bad bank" de bezittingen van de bank te verkopen.