Jan Decleir krijgt Grand Acting Award in Vlissingen

Jan Decleir mag op 20 september tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen de Grand Acting Award in ontvangst nemen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben geleverd aan de filmindustrie.

"Wie aan de Vlaamse cinema denkt, denkt aan Jan Decleir. Hij is al ruim veertig jaar dé acteur van Vlaanderen", staat te lezen op de website van het festival Film by the Sea.

Jan Decleir krijgt er op 20 september de Grand Acting Award overhandigd. Eerder mochten al buitenlandse acteurs als Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist en Stanley Tucci die prijs in ontvangst nemen.

Jan Decleir brak in 1971 door met zijn rol in de film "Mira" van Fons Rademakers. Daarna volgden nog tal van films en tv-series, zoals "De leeuw van Vlaanderen", "Kulderzipken", "Lijmen/Het been", "Dag Sinterklaas", "Loft" en recent nog "Met man en macht". Internationaal oogstte de acteur erkenning met zijn rollen in "Daens", "Karakter", "Antonia" en "De zaak Alzheimer".