Jasper Rigole wint Young Belgian Art Prize

De Belgische kunstenaar Jasper Rigole (°1980) uit Brugge heeft de belangrijkste prijs gewonnen van de Young Belgian Art Prize 2013. Hij overtuigde de jury van de Crowet Prize (25.000 euro) met een multimediaal project.

Jasper Rigole werkt al sinds 2005 aan "Het Internationaal Instituut voor de Conservatie, Archivering en Verspreiding van Andermans Herinneringen (IICAVAH)", waarin archief van 8 mm-films, foto's en voorwerpen centraal staan.

Het werk is een steeds groeiende verzameling van "egodocumenten", voornamelijk afkomstig van rommelmarkten en tweedehandswinkels. Rigole verwerkt de documenten tot autonome kunstwerken (films, installaties en grafische werken).

De jury van de Young Belgian Art Prize 2013 bekroonde Jasper Rigole met de Crowet Prize, goed voor 25.000 euro. Vier andere laureaten mochten een andere prijs in ontvangst nemen. Philippe Van Wolputte en Fabrice Pichat wonnen respectievelijk de ING Prize (12.500 euro) en de BOZAR Prize (12.500 euro). Félicia Atkinson en Céline Butaye deelden de Emile & Stéphy Langui Prize (12.500 euro).

De Young Belgian Art Prize wordt al sinds 1950 uitgereikt. Toen heette de onderscheiding de tweejaarlijkse Prijs Jonge Belgische Schilderkunst. Bekende laureaten van de onderscheiding zijn Hans Op de Beeck, Berlinde De Bruyckere, Raoul De Keyser en Pierre Alechinsky. De prijs wordt uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 35 jaar die minstens een jaar in België wonen.