Nederland wil typemachines W. F. Hermans behouden

Verschillende politieke partijen in Nederland willen verhinderen dat de verzameling typemachines van de schrijver Willem Frederik Hermans naar Vlaanderen verhuist. Vorige week werd bekend dat de 150 typemachines van Hermans naar de boekhandel Limerick in Gent zouden gaan.
Willem Frederik Hermans in 1986.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Hermans verzamelde typemachines, maar na de sluiting van museum Scryption in Tilburg in 2011 had zijn collectie geen onderdak meer.

De Nederlandse Stichting Onterfd Goed ontfermde zich over de typemachines en schreef een wedstrijd uit waarbij ze literaire instellingen en musea vroeg om een bestemmingsplan. De jury koos uiteindelijk voor het plan van de boekhandel Limerick in Gent.

De Nederlandse coalitiepartijen PvdA en VVD maken zich echter zorgen over de verkoop en vroegen gisteren aan de Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemakers of zij geen manier zag om de collectie in Nederland te houden.

Gert Brouns, eigenaar van boekhandel Limerick in Gent, snapt de heisa niet. "Ik zie het als mosterd na de maaltijd", zegt hij. "Ze hebben er zelf twee jaar mee gezeuld en ik heb een publiekswedstrijd gewonnen. We gaan er heel goed voor zorgen."

De typemachines zijn normaal gezien vanaf 3 september te zien in Gent. Op 31 augustus vindt al een inhuldigingsfeest plaats.