Paul Magnette: "Europa is verlamd"

PS-voorzitter Paul Magnette heeft in een interview in de Tijd opnieuw hard uitgehaald naar de Europese Commissie. Hij verwijt de Commissie aan politiek te doen. "Soms heb ik het gevoel dat de Commissie sommigen in de meerderheid steunt en anderen niet", klinkt het.

Dat Paul Magnette geen fan is van de Europese Commissie weten we al lang. In het verleden pakte hij de Commissie al hard aan. Vandaag is hij in De Tijd opnieuw snoeihard. "Ik vind het een probleem dat de Europese Commissie voortdurend onze loonindexering onder vuur neemt, terwijl ze niets zegt over belastingen op kapitaal", aldus Magnette.

Volgens de PS-voorzitter doet de Europese Commissie aan politiek. "Soms heb ik het gevoel dat de Commissie sommigen in de meerderheid steunt en anderen niet. Ze heeft de legitimiteit niet om in detail te zeggen wat wij moeten doen. De nationale verkozenen moeten verantwoording afleggen over de genomen beslissingen", klinkt het.

Magnette meent ook dat de Europese Commissie geïsoleerd staat met de manier waarop zij zegt dat de begrotingen en de schulden moeten worden aangepakt. "Maar ze durft haar fouten niet toe te geven." Volgens Magnette is Europa verlamd. "Er heerst een fin de règne-gevoel. Niemand doet nog voorstellen. De Commissie is een collectief van individuen geworden, zonder samenhang."

Volgens Magnette denkt de Europese Commissie alleen maar aan besparen. "Vandaar dat ik met mijn socialistische collega's het Europese project hoop te versterken met wat links wil", zegt hij. Morgen en overmorgen vindt in Brussel een Europese top plaats. Magnette hoopt dat daar werk wordt gemaakt van de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. "Daar moeten we op inzetten, zodat de kritiek verstomt dat Europa alleen maar denkt aan besparen."