Personeel Fedasil voert actie aan kabinet-De Block

Een 50-tal werknemers van Fedasil heeft actiegevoerd voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Ze zijn boos omdat 39 personeelsleden zijn ontslagen bij de sluiting van het opvangcentrum in Stoumont, bij Luik. Vooral de manier waarop de sluiting is meegedeeld, creëert verontwaardiging.

De actie werd georganiseerd door het gemeenschappelijke vakbondsfront GGSP, SLFP en CSC Services Publics. Ze hekelen vooral de manier waarop de 39 ontslagen werknemers hebben vernomen dat het centrum in Stoumont zou sluiten.

Begin juni raakte dat nieuws bekend, maar volgens de manifestanten beloofde Fedasil op 21 mei nog dat in 2013 geen enkel centrum zou worden gesloten. Ze eisen een overplaatsing van de getroffen werknemers naar andere opvangcentra.

"De omstandigheden van onze ontslagen zijn ongehoord", legt een van de werknemers uit. "We hebben nog steeds geen C4 gekregen en hebben dus geen wettelijke middelen om ons te verdedigen. Sinds de opening van het centrum drie jaar geleden hebben de werknemers met hart en ziel gewerkt. Vandaag worden ze als vodden weggegooid."

De sluiting is volgens Fedasil het gevolg van financiële problemen en van het dalend aantal asielzoekers in ons land.