Roltabak steeds populairder door lage kostprijs

Steeds meer Belgische rokers gebruiken roltabak. In een jaar tijd zijn er niet minder dan 350.000 gebruikers bijgekomen. Dat blijkt uit de rookenquête van de Stichting tegen Kanker.

In 2012 rookten 500.000 mensen roltabak of circa 25 procent van de volledige rokende bevolking. Dit jaar zijn dat er 850.000 of 35 procent van alle Belgische rokers. Roltabak is vooral populair bij minder gegoede rokers, Walen en 65-plussers.

Het aanbod aan roltabak wordt steeds groter, maar dat is wellicht niet de hoofdoorzaak van het succes. Het is vooral de lage kostprijs die rokers naar gerolde sigaretten doet grijpen. Een klassieke sigaret kost namelijk al gauw drie tot vier keer meer dan een gerold exemplaar.

In vergelijking met de buurlanden is roltabak in België bovendien te koop voor een prikje. In Nederland kost het product de helft meer en in Frankrijk en Groot-Brittannië liggen de prijzen zelfs respectievelijk 100 en 200 procent hoger.

58 procent van de rokers wil stoppen

Er zijn niet alleen meer gebruikers van roltabak, ook het totale percentage Belgische rokers is gegroeid. Terwijl vorig jaar 22 procent van de bevolking rookte, ligt dat cijfer nu op 27 procent, opgesplitst in 22 procent dagelijkse rokers en 5 procent sporadische rokers. Brussel heeft met 31 procent het grootste aantal rokers. In Vlaanderen is dat 25 procent en in Wallonië 24 procent.

Van alle rokers drukt 58 procent de intentie uit om te stoppen. 70 procent van hen wil dat doen met begeleiding. Artsen dragen daarbij de voorkeur weg als begeleider, gevolgd door apothekers en professionele begeleiders. Van alle respondenten die al gestopt zijn met roken geeft echter 88 procent aan dat ze daarbij geen hulp gekregen hebben.