Socialisten winnen verkiezingen in Albanië

De socialisten, onder leiding van Edi Rama, hebben de parlementsverkiezingen in Albanië gewonnen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. Met 53% van de stemmen eindigen ze met een ruime voorsprong op de Democratische Partij van aftredend premier Sali Berisha. Die haalt 36%. Berisha heeft zijn nederlaag al toegegeven.

De Albanese parlementsverkiezingen van afgelopen zondag verliepen niet zonder slag of stoot. Aan één stembureau viel zelfs een dode toen een kandidaat een andere aanviel. 

Intussen zijn zo goed als alle stemmen geteld. Met 53% van de stemmen hebben de socialisten van Edi Rama de verkiezingen met ruime voorsprong gewonnen.

Naar alle verwachting wordt Rama de nieuwe premier. In een toespraak riep hij zijn aanhangers op "te werken in de richting van de plek die we verdienen: de familie van het verenigde Europa."

"Machtswissel is vitaal voor de democratie"

Aftredend premier Sali Berisha hoopte vooraf een 3e termijn als regeringsleider in de wacht te slepen. Zijn Democratische Partij moet zich echter tevreden stellen met 36% van de stemmen.

Berisha heeft zijn nederlaag al toegegeven."Ikzelf en mijn partij aanvaarden de resultaten van deze verkiezingen", zei hij. "We hebben deze strijd verloren, maar een machtswissel is vitaal voor de democratie." Berisha heeft het politieke landschap in Albanië gedomineerd sinds de val van het communisme.