Zaak Peumans-Slangen komt niet voor de rechter

De raadkamer heeft de zaak die Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) had aangespannen tegen communicatieadviseur Noël Slangen niet doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De verjaringstermijn was overschreden. "Een goede zaak voor Peumans", zegt Slangen. "Bedroevend", vindt Peumans.

Slangen beschuldigde Jan Peumans (grote foto) in oktober 2008 in het tv-programma "Terzake" van corruptie. Hij zei dat Peumans een examen had vervalst om een van zijn politieke vrienden communicatieambtenaar te kunnen maken bij de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) in het Oosterweeldossier.

Daarop diende Peumans een klacht in, maar het onderzoek sleepte vier en een half jaar aan. Door het overschrijden van de verjaringstermijn besliste de raadkamer om de zaak niet door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Peumans zelf vindt het "bedroevend" dat het onderzoek rond zijn klacht zo lang heeft aangesleept. "Als burgerlijke partij sta ik hier machteloos tegenover", klinkt het. "Daardoor slaagt de duur betaalde consultant Slangen erin weg te komen met totaal ongefundeerde beschuldigingen aan mijn adres", zegt de parlementsvoorzitter.

"Een goede zaak" voor Peumans

Noël Slangen (kleine foto) vindt de niet-doorverwijzing een goede zaak voor de voorzitter van het Vlaams Parlement. Zo laat hij in een korte reactie aan Belga weten.

"In het onderzoek brengt Jan Peumans een ongetekend examenverslag van drie juryleden. Maar uit de getuigenverhoren blijkt dat een van de drie juryleden ontkent ooit in deze jury gezeten te hebben. Een initieel vermeld jurylid zit niet eens in het document. En een ander jurylid bevestigt deel uitgemaakt te hebben van de jury, maar zegt een andere keuze gemaakt te hebben. Dat lijkt me een knap vervelende situatie voor een voorzitter van een parlement", besluit Noël Slangen.

Ook deze uitspraken van Slangen betwist Peumans. "Hij blijft verdachtmakingen rondstrooien, maar wat hij beweert, raakt kant noch wal en klopt niet met het dossier". "De beweringen van Slangen slaan nergens op en hij ontsnapt hier enkel aan een strafvervolging door het abnormaal lang aanslepen van het vooronderzoek", besluit Peumans.