35 euro voor wie 4 uur zonder elektriciteit zit

Wie door een stroomonderbreking minstens 4 uur zonder elektriciteit zit, krijgt binnenkort een schadevergoeding. De vergoeding bedraagt 35 euro voor de eerste 4 uur en 20 euro per aanvullende periode van 4 uur. Dat heeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) beslist.

Wie getroffen wordt door een ernstige stroomonderbreking, moet nu naar de rechter stappen als hij of zij een schadevergoeding wil. Bovendien moeten ze ook kunnen aanwijzen wie de schuldige is. Weinig mensen zetten dan ook die stap.

In de toekomst zal de netbeheerder (Eandis of Infrax) bij ernstige incidenten altijd aansprakelijk zijn en een forfaitaire vergoeding moeten betalen. Als de netbeheerder vindt dat de oorzaak voor de panne bij een aannemer ligt, kan hij op zijn beurt de schade verhalen op degene die het probleem heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld een aannemer die kabels heeft beschadigd.

"Ik ben erg tevreden dat gezinnen en bedrijven nu op een eenvoudige manier een vergoeding krijgen wanneer ze zonder elektriciteit zitten of wanneer ze te laat worden aangesloten", zegt minister Van den Bossche in een persbericht.

Een stroomonderbreking kan heel wat schade en ongemak veroorzaken, voor gezinnen en voor bedrijven. Het is dus vanzelfsprekend dat ze een correcte en snelle vergoeding krijgen. Het zal netbeheerders en aannemers bovendien extra motiveren om fouten zoveel als mogelijk te vermijden."

Het nieuwe decreet is vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het wordt nu nog voor advies voorgelegd aan de adviesraden en de Raad van State alvorens het definitief kan worden goedgekeurd. Het zal dus nog enkele maanden duren voor de nieuwe regeling in werking treedt.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt de vergoeding te laag, zo zegt de organisatie in Het Nieuwsblad. In Wallonië is er een franchise van 100 euro (vanaf 6 uur onderbreking wel). In Nederland krijgt men ook 35 euro voor 4 uur stroomonderbreking.