"Bikinifoto is in orde, context niet"

Het Georgia School District kreeg onlangs een wel erg vreemde aanklacht in de bus. Een voormalige leerlinge van een middelbare school in Fayette County, VS, pikte het immers niet dat een foto, waarop ze naast een kartonnen Snoop Dog in bikini poseert, tijdens een seminarie gebruikt werd om de gevaren van sociale media te illustreren, onder de noemer "Eens het te zien is op het internet, zal het altijd te zien blijven". Chelsea Chaney eist twee miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro) als schadevergoeding.

Chaney op nieuwszender WSB-TV: "Toen ik die foto, die genomen werd tijdens een gezinsvakantie, op Facebook zette, is nooit bij mij de gedachte opgekomen dat dit ermee kon gebeuren."

"Ik voel me vernederd en gechoqueerd. Ik heb veel gehuild. Het eerste semester van het nieuwe schooljaar (Chaney is nu eerstejaars universiteitsstudente, nvdr) werd er danig door belast. Ik had het gevoel dat ik constant op eieren liep."

"Ik wou dat het nooit gebeurd was. Maar het is gebeurd, en nu wil ik dat het met de nodige sérieux behandeld wordt. Daarom verwacht ik een eerlijker verontschuldiging dan die ik tot nog toe gekregen heb. Er werd me gezegd dat de foto “toevallig gekozen werd”. Sorry, maar dat was niet de belangrijkste foto op mijn Facebookpagina. Ze zijn doelbewust naar die foto gaan zoeken."

"Voor mij voelt het alsof ik het slachtoffer van pestgedrag ben. Door mijn aanklacht wil ik voorkomen dat anderen in de toekomst een gelijkaardig slachtoffer worden." Volgens haar advocaat is door de context -de foto werd onder meer getoond na een cartoon van een moeder die er vroeger op Facebook nogal slechte vriendjes op nahield- de indruk gewekt dat zijn cliënte "een meisje van lichte zeden is dat verslaafd is aan alcohol".

Of Chaney enige kans maakt met haar aanklacht, is nog maar de vraag. Volgens de school in kwestie zou de verontschuldiging voldoende moeten zijn. Bovendien wordt Chaney op diverse sites "aandachtzoekerij" verweten. Zo was onder meer op The Guardian Express te lezen: "Nu kent iedereen in de VS haar naam. Het lijkt op een ultieme poging van een probleemkind dat uitroept van: “Kijk naar mij! Kijk naar mij!” In die zin is deze bikini-gerechtszaak dan ook te begrijpen."

lees ook