"Eén procent van iets is meer dan 100 procent van niets"

De leiders van de Europese instellingen hebben een politiek akkoord bereikt over de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de periode van 2014 tot 2020. Dat heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso aangekondigd na overleg met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz en de Ierse premier Enda Kenny.
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Ierse premier Enda Kenny.

Het Europees Parlement wees deze week nog een compromis over de meerjarenbegroting van 960 miljard euro van de hand. Ook het nieuwe voorstel gaat volgens Schulz niet in op alle eisen die het halfrond de voorbije maanden op tafel legde, maar de voorzitter beloofde dat hij zal "vechten" om een meerderheid in het Europees halfrond achter de deal te scharen en de begroting volgende week ter stemming te brengen. "Eén procent van iets is meer dan 100 procent van niets."

Schulz zit vandaag alvast aan tafel met de fractieleiders. De voorbije dagen toonden vooral de socialisten, liberalen en groenen zich kritisch over de meerjarenbegroting.

De Ierse premier Enda Kenny van zijn kant toonde er vertrouwen in dat alle lidstaten akkoord zullen gaan met het politieke akkoord. Hij beklemtoonde het belang van de meerjarenbegroting voor de relance van de Europese economie. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel had vanochtend vanuit Berlijn al een oproep gelanceerd om de aanslepende onderhandelingen over de uitgaven en inkomsten van de Unie te beslechten.

De Europese ministers van Financiën bereikten vannacht een akkoord over de afwikkeling van failliete banken, een belangrijke hoeksteen van de Europese Bankenunie. Een doorbraak in de impasse rond de meerjarenbegroting zou een tweede opsteker betekenen in de aanloop naar de Europese top, die donderdagavond om 17 uur van start gaat.