"Geen vliegtuig in strijd gooien om 29-jarige hacker op te halen"

De Amerikaanse president Barack Obama is niet van plan om gevechtsvliegtuigen naar Rusland te sturen om klokkenluider Edward Snowden op te halen. Dat zei hij tijdens zijn Afrikarondreis in Senegal. Intussen verscherpt de toon tussen de VS en Ecuador, het land waar Snowden een asielaanvraag heeft ingediend.

Net als WikiLeaks-voorman Julian Assange, heeft Edward Snowden asiel aangevraagd in Ecuador. "Maar de beslissing over de aanvraag van Assange heeft twee maanden in beslag genomen. Verwacht niet dat het nu veel sneller zal gaan", zegt de Ecuadoraanse minister.

Volgens WikiLeaks, dat zich intussen bekommert om Snowden, maakt de klokkenluider het goed en wordt hij bijgestaan door zijn juridische adviseur. Op dit ogenblik bevindt hij zich naar alle waarschijnlijkheid nog in de transitruimte van een luchthaven in Moskou.

Vanuit de VS komt intussen dreigende taal aan het adres van Ecuador. "Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag", zo zegt Robert Menendez, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie van Buitenlandse Zaken. "Handelsvoordelen zijn een privilege, die aan landen worden toegekend, geen recht." Compromisloos klonk de leidende Democraat in de handelscommissie van het Huis van Afgevaardigden, Sandy Levin: de in de komende maanden aflopende handelsprivileges voor Ecuador worden "in geen enkel geval verlengd, indien het land Snowden asiel verleent", zei hij in de krant The Hill.

De regering in Quito heeft de VS inmiddels verzocht schriftelijk uit te leggen waarom Snowden geen asiel zou gegund mogen worden.

Hoe lang kan Snowden in transitzone blijven?

Volgens een Russische rechtsdeskundige kan Snowden zeer lang in de transitzone van Sjeremetjevo blijven. Indien de informant over een transitvisum beschikt, kunnen de Russische autoriteiten dat onder uitzonderlijke omstandigheden steeds weer verlengen, zei jurist Vladislav Kotsjerin in de krant Vedomosti.

Met de annulering van Snowdens reispas hebben de VS volgens hem precies zulke uitzonderlijke omstandigheden gecreëerd, zei de advocaat. Bovendien bestaat er geen uitleveringsakkoord tussen Rusland en de VS en de Russische president Vladimir Poetin heeft ook al gezegd dat hij Snowden niet zal uitleveren aan de VS. De vooraanstaande mensenrechtenactiviste Ljoedmila Aleksejeva wil dat Rusland een verblijfsvergunning aan Snowden verleent.

Barack Obama is alvast niet van plan om gevechtsvliegtuigen naar Rusland te sturen om de klokkenluider op te halen. Dat zei de Amerikaanse president tijdens zijn Afrika-toernee in de Senegalese hoofdstad Dakar. "Ik ga geen vliegtuigen in de strijd gooien om een 29-jarige hacker op te halen".