"Het gaat weer iets beter met Mandela's gezondheid"

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft laten weten dat de gezondheid van Nelson Mandela in de loop van de nacht opnieuw is verbeterd. Zijn toestand blijft kritiek maar hij zou stabiel zijn. Eerder zei Mandela's oudste dochter Makaziwe nog dat de toestand van haar vader verslechtert.

President Zuma verspreidde het nieuws nadat hij een update had gekregen van het medische team dat Nelson Mandela in het ziekenhuis verzorgt.

Zuma bracht Mandela ook zelf een bezoek en zei achteraf dat hij er "veel beter" uitzag dan tijdens zijn bezoek gisteren. Zuma maakt zich voorts zorgen over de vele "geruchten" die de ronde doen over de gezondheid van Mandela.

Zo weigerde Zuma te bevestigen dat Mandela aan een beademingstoestel zou liggen. Dat was eerder gezegd door een stamhoofd uit de geboortestreek van Mandela.

"Hij probeert zijn ogen te openen"

De uitspraken van de Zuid-Afrikaanse president zijn opmerkelijk in het licht van de mededeling van Mandela's oudste dochter Makaziwe eerder op de dag.

"Ik zal er niet over liegen", zei ze, "het ziet er niet goed uit. Maar als we tegen hem spreken komt er reactie en probeert hij zijn ogen te openen. Hij is er nog altijd. Hij glijdt misschien wel weg, maar hij is er nog altijd."