"Positief dat Vlaamse bedrijven elkaar vinden"

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) reageert voorzichtig positief op de joint venture Het Mediahuis van Concentra en Corelio. "Door de huidige economische realiteit is een krachtenbundeling noodzakelijk", vertelde ze in "Hautekiet" op Radio 1. "Ik vind het wel positief dat Vlaamse bedrijven elkaar gevonden hebben."

Lieten reageert op het nieuws van gisteravond dat Corelio en Concentra hun krantentitels en digitale uitgeefactiviteiten bundelen in de nieuwe onderneming Het Mediahuis. "Ik begrijp dat men zoekt naar samenwerkingsverbanden", zegt Lieten. "Er is de economische realiteit. Een krant is ook een product dat moet verkopen. Ik begrijp dat men op zoek gaat naar samenwerkingsverbanden."

"Ik vind het positief dat Vlaamse bedrijven elkaar gevonden hebben We krijgen geen buitenlandse aandeelhouders die het misschien eerder financieel bekijken. De aandeelhouders van Concentra en Corelio zijn wel sterk verbonden met het métier en hebben een ernstig engagement." 

Lieten durft geen antwoord te geven op de vraag of er mogelijk een Het Volk-scenario dreigt. Het Volk werd als een onafhankelijke titel opgenomen in de VUM-groep, maar 10 jaar later was de krant er niet meer. "Ik denk niet dat iemand op dit moment 10 jaar vooruit durft te kijken", zegt de minister.

"Het is positief dat Het Mediahuis zich engageert voor alle titels. Ik hoop dat ze dat waarmaken. Ik denk dat de redacties ook op hun strepen moeten blijven staan, zij spelen hierin een belangrijke rol", besluit Lieten, die vindt dat we als Vlaming niet mogen klagen over de diversiteit in het krantenlandschap.