"Studenten, breng gestolen verkeersborden terug"

In Geel houdt de lokale overheid, samen met de Thomas More-Hogeschool, een opmerkelijke actie. Ze hopen studenten warm te maken om gestolen verkeersborden terug te brengen. Ook de Leuvense "studenteninspecteur" springt op de kar.
Onder meer de omleidingsborden blijken populair.

Dronken studenten durven na een nachtje stappen al eens een verkeersbord meenemen naar huis, om het op hun kot te plaatsen. Nochtans staan er stevige boetes op de diefstal. Voor de gemeente lopen de kosten hoog op.

Het fenomeen beperkt zich uiteraard niet tot Geel, maar daar proberen ze nu een deel van de gestolen borden te recupereren. De gemeente en de hogeschool werken daarvoor samen met de studentenverenigingen. Zij hebben hun leden gevraagd om de borden terug te geven. "De preses van de overkoepelende studentenvereniging en de fuifcoach van de stad zijn de borden dan gaan ophalen bij de studenten", vertelt Lieselotte Heymans van de hogeschool.

"De parkeerborden, de omleidingsborden en vooral de waarschuwingslichten zijn erg populair", zegt Heymans ook.

Dit academiejaar zijn zowat 50 verkeersborden gestolen, daarvan zijn er met deze actie al 20 gerecupereerd. Studenten met wroeging kunnen de borden nog steeds anoniem aan de poort van het containerpark in Geel zetten.

"Zonder moeilijke vragen"

De actie in Geel inspireert intussen ook de "studenteninspecteur" in Leuven. Deze politieagent die speciaal over de studenten waakt, laat via Twitter weten dat studenten die "per ongeluk" verkeersborden hebben "gevonden" hem altijd een seintje mogen geven "zonder moeilijke vragen".