"Totaal onbegrijpelijke actie van socialistische spoorbond"

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is niet te spreken over de acties die door ACOD Spoor gevoerd worden. "Dit is totaal onbegrijpelijk, zeker als je weet dat er nog onderhandelingen voorzien zijn", zo klinkt het. Ook reizigersvereniging TreinTramBus is verontwaardigd. "Een kleine groep stakers gijzelt de treinreizigers", luidt het daar.

Door de spooracties werden volgens Infrabel in totaal een honderdtal treinen afgeschaft tijdens de ochtendspits, vooral in Wallonië. Nochtans had ACOD Spoor wel duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om reizigers te treffen.

"Men had ook kunnen actievoeren zonder de reiziger te hinderen", aldus woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. "Wij bij Infrabel vinden het vooral onbegrijpelijk dat zoiets gebeurt op het moment dat er nog onderhandelingen voorzien zijn. Je moet ook weten dat enkel de socialistische spoorbonden hebben actiegevoerd. De andere vakbonden hebben dit niet gesteund, daar lijkt men wel bereid om kansen te geven aan het overleg."

Door de spooracties van vandaag werden volgens Infrabel in totaal een honderdtal treinen afgeschaft tijdens de ochtendspits, vooral in Wallonië. Nochtans had ACOD Spoor wel duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om reizigers te treffen.

Volgens vakbondsman Jean Pierre Goossens wilde ACOD Spoor in de eerste plaats de spoorarbeiders informeren over de stand van zaken bij de onderhandelingen. De spoorvakbond wil namelijk dat Infrabel werk maakt van een protocolakkoord uit 2008, om het werk aantrekkelijker te maken en betere begeleiding te bieden voor de werknemers. "We hopen dat de directie ons nu begrepen heeft en dat ze voortaan wel bereid zullen zijn om naar ons te luisteren", aldus Goossens.

"Kleine groep stakers gijzelt treinreizigers"

Ook reizigersvereniging TreinTramBus is verontwaardigd.  "De grote meerderheid van de spoormensen is werkwillig, maar toch slaagt een kleine minderheid erin paniek te zaaien door enkele strategische knooppunten te bezetten", zegt Jan Vanseveren (kleine foto), woordvoerder van TreinTramBus. "Dit is toch niet normaal?"

Het bezetten van de sporen is een illegale vorm van actievoeren. "Wij vragen spoornetbeheerder Infrabel dan ook op te treden tegen deze vorm van actievoeren. Wel willen we van de gelegenheid gebruik maken om de spoormannen en -vrouwen die vandaag normaal hun werk doen, te bedanken voor hun constructieve houding."