"Zo'n gigantisch wespennest had ik nog nooit gezien"

Insectenkenner Jonathan Simkins wist niet wat hij zag toen hij onlangs in een van de bossen van Florida, VS, geconfronteerd werd met een nest waarin vermoedelijk één miljoen wespen hun thuis hadden. "Zo’n groot wespennest had ik nog nooit gezien in mijn hele leven. Hier hadden doden kunnen vallen", aldus de insectoloog.

Simkins werd gecontacteerd door de eigenaar van een afgelegen bos die een grote hoeveelheid wespen opgemerkt had. Maar dat het er zoveel waren, dat had hij niet verwacht.

"Ik had nog nooit zo’n groot nest gezien. Dit was een prehistorisch nest uit de tijd van de dinosauriërs", aldus Simkins op nieuwszender WFLA. Het nest was bijna twee meter hoog en 2,5 meter breed, met waarschijnlijk een miljoen wespen. "Om je een idee te geven: meestal heb ik te maken met nesten die hooguit vijfduizend wespen bevatten."

"Ik moet toegeven dat ik er niet helemaal in gerust was. Ik moest me ook soms terugtrekken om te kunnen ademen. Mijn hartslag sloeg tilt. Er zaten zeker honderden wespen op mijn beveiligingspak dat uit verschillende lagen bestond." Simkins kreeg al snel een wespensteek op zijn kin "omdat ik even niet verantwoord bezig was".

Uiteindelijk slaagde hij met behulp van onder meer sproeistoffen erin de wespen klein te krijgen. "Ik ben er zeker van dat we levens gered hebben. Dit gebied is hun jachtterrein. Wanneer je dit betreedt, dan zal je niet meer levend weg geraken. Want zelfs toen ik bijna 100 meter van het nest verwijderd was, bleven ze me achtervolgen. Met de bedoeling me te doden."

Na twee dagen kon Simkins zonder beschermende kledij het nest benaderen. "Dit was zo opwindend. Het is een van de hoogtepunten in mijn professionele carrière", besloot de man op WPTV, die intussen al 20 jaar lang niet alleen wespen maar ook bijen bestudeert.

In 2009 werd in Florida ook al een ruim twee meter hoog wespennest verwijderd, maar toen was er sprake van "slechts" honderdduizenden wespen.

lees ook