Algemene staking verlamt Portugees vervoer

In Portugal houden de vakbonden een algemene staking tegen het bezuinigingsbeleid van de conservatieve regering. De staking is vooral voelbaar bij het openbaar vervoer en bij de ambtenaren.

Het gaat om de vierde algemene staking op twee jaar tijd. Het treinverkeer ligt zo goed als stil, bussen en trams rijden nauwelijks en de meeste openbare diensten en overheidsgebouwen zijn gesloten. De vissersvloot in de Algarve is niet uitgevaren en ook de luchtvaartmaatschappiij TAP verwacht problemen., al zijn er nog geen vluchten afgelast.

In de privésector is echter niet zo veel te merken van de staking. De meeste bedrijven, winkels en restaurants zijn open. De meeste werknemers in de privé kunnen zich geen dag zonder wedde veroorloven en staken dus niet.

De stakingen zijn een initiatief van de twee grote vakbonden, de socialistische en de communistische. Die willen de conservatieve regering van premier Pedro Passos Coelho onder druk zetten om het bezuinigingsbeleid terug te schroeven en meer te investeren in groei en banen. De werkloosheid in Portugal ligt nu al boven de 18%.

Of de regering gaat buigen, is zeer de vraag, want Portugal staat onder zware druk van zijn geldschieters, de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds die het land een hulpplan van 78 miljard euro hebben geboden. In ruil moet Portugal fors hervormen en bezuinigen.