Anne Provoost en Bart Moeyaert bekroond met Zilveren Griffel

De Vlaamse jeugdauteurs Anne Provoost en Bart Moeyaert (foto) hebben een Zilveren Griffel in de wacht gesleept, de prijs voor het best geschreven Nederlandstalige jeugdboek. Provoost en Moeyaert wonnen de Zilveren Griffel voor respectievelijk "Springdag" en "Wie klopt daar?".

In totaal werden zeven auteurs bekroond met een Zilveren Griffel, onder wie dus twee Vlamingen. De boeken die oorspronkelijk in het Nederlands geschreven werden, maken bovendien nog kans op de Gouden Griffel, die later dit jaar wordt uitgereikt.

  • "Zondag" - Kim Fupz Aakeson (Querido)
  • "Zoveel als de wereld hou ik van jou" - Imme Dros (Querido)
  • "Springdag" - Anne Provoost (De Eenhoorn)
  • "Wie klopt daar?" - Bart Moeyaert (De Eenhoorn)
  • "Spinder" - Simon van der Geest (Querido)
  • "Zwarte zwaan" - Gideon Samson (Leopold)
  • "De slipper van Maria Bonita" - Liesbet Ruben & Babette van Ogtrop (KIT Publishers)

Ook werden vandaag Zilveren Penselen uitgereikt, de prijs voor de best geïllustreerde Nederlandse kinderboeken. Winnaars waren Silvia Weve ("Aan de kant, ik ben je oma niet!") en Charlotte Dematons ("Nederland").

Sinds vorig jaar komen niet-Nederlandse illustratoren in aanmerking voor Zilveren Paletten. Die gingen naar Gerda Dendooven ("Takkenkind") en Tom Schamp ("Het leukste abc ter wereld").