Avondspits treinverkeer verloopt vlot

De avondspits ondervindt nauwelijks hinder van de actie van de socialistische vakbond bij het spoor. Enkele treinen van en naar Wallonië rijden nog met vertraging. Het treinverkeer in Brussel en Vlaanderen verloopt normaal.

Vanmorgen heeft de socialistische spoorbond verschillende Waalse stations geblokkeerd. Er was ook een actie in Brussel-Zuid. De blokkades werden na de middag opgeheven. Het veiligheidspersoneel van spoornetbeheerder Infrabel vraagt hogere vergoedingen.

De acties gingen dus uit van de spoorwerkers, niet van de treinbestuurders of -begeleiders. De vakbond had beloofd om het treinverkeer niet te verstoren en de militanten hielden zich daar ook aan. In Vlaanderen was er alvast amper hinder.

Vanochtend was de staking wel voelbaar op enkele plaatsen in Wallonië. Daar blokkeerden vakbondsmilitanten de stations van Doornik, Charleroi, Namen, Ottignies en Bergen. Het treinverkeer vanuit die stations ondervond dan ook hinder. In totaal werd een honderdtal treinen geschrapt.

In Brussel-Zuid werd vanaf 10 uur actiegevoerd aan de sporen van de internationale treinen. Vier sporen werden bezet. Twee Eurostars, één tgv en één Thalys waren tot de middag geblokkeerd. Een tijdlang werd nog een vijfde spoor bezet, waardoor 2.000 reizigers naar Frankrijk vastzaten. Maar die trein lieten de actievoerders al eerder opnieuw doorrijden.

De Hogeschool-Universiteit Brussel nam enkele maatregelen tijdens de examens. Studenten die te laat kwamen op hun examen werden  binnengelaten tot anderhalf uur na de start van het examen. Wie klaar was, moest blijven zitten tot iedereen binnen was zodat de vragen niet konden worden doorgegeven.

#mijntreinrijdt

Op Twitter circuleert een oproep onder reizigers om de hashtag #mijntreinrijdt te gebruiken om medereizigers zo op de hoogte te houden over de treinen die rijden.