Beschuldigden sekteproces veroordeeld, maar niet naar cel

Het hof van assisen in Leuven heeft vannacht straffen met uitstel uitgesproken voor de vier beschuldigden die terechtstonden na de dood van een Nederlandse vrouw tijdens een helingsritueel van een sekte in december 2007. Daardoor moet geen van de vier opnieuw naar de cel.

De zaak draaide rond de gewelddadige dood van een Nederlandse vrouw in de nacht van 30 op 31 december 2007 in Assent. Zij stierf bij een helingsritueel van de Satsangsekte.

Vier leden van de sekte stonden terecht. Drie van hen voor moord, het vierde sektelid werd beschuldigd van schuldig verzuim. Oorspronkelijk waren vijf sekteleden aangeklaagd. De spirituele leider van de sekte verhing zich vier jaar geleden in zijn cel.

Vannacht velde het hof van assisen zijn arrest. Eén sektelid werd veroordeeld tot 4 jaar cel. Zij wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen zonder het oogmerk te doden maar met de dood tot gevolg. Drie andere beschuldigden kregen tien maanden cel wegens schuldig verzuim. Alle celstraffen zijn met uitstel, zodat niemand opnieuw naar de cel moet.

Advocaten zijn tevreden

Advocaat Kris Luyckx toonde zich opgelucht met het arrest voor zijn cliënte, de vrouw die veroordeeld werd tot 4 jaar cel. "Ik ben bijzonder blij als je weet dat we drie weken geleden nog tegen dertig jaar cel aankeken. Als je nu met vier jaar cel met uitstel naar huis mag, kan je spreken van een succes", aldus de advocaat.

Ook advocaat Steven De Canck was zichtbaar tevreden met het arrest voor zijn cliënt. Die werd beticht van doodslag, maar kwam er vanaf met tien maanden. Hij moet na 2,5 maanden voorlopige hechtenis niet opnieuw de cel in. "Ik kan leven met het arrest, het is een goed vonnis waarmee we naar huis kunnen gaan. Voor de familie is dit een mooi resultaat. Daar wilden we drie weken geleden voor tekenen", aldus De Canck.