Een goed seizoen - Ivan De Vadder

Zondag is er de laatste aflevering van de Zevende Dag van het seizoen 2012-2013. Het 25ste seizoen, vermits het programma van start ging in januari 1988, en dus zullen we in januari 2014, over enkele maanden, 25 jaar van het programma achter de rug hebben.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

De Zevende Dag zal altijd onlosmakelijk verbonden blijven met het bierdrinken op zondagochtend. Dat was ook de bedoeling van de toenmalige bedenkers van het programma. Zij wilden (wijlen Kris Borms op kop) het gedrag van de Vlaming op zondagochtend nabootsen. Het cliché wil dat die Vlaming, na de zondagse eucharistieviering, op café gaat ‘om de wereld te verbeteren’. Want aan de toog van dat café wordt een overzicht van de week gegeven bij pot en pint, worden politiek en sport besproken, en af en toe een groot maatschappelijk probleem. Zet dat gedrag om in een televisieprogramma en je krijgt de Zevende Dag. Tijdens de eerste jaren zelfs letterlijk met een toog.

25 jaar later ziet het er misschien wel iets anders uit, maar de essentie is gebleven: een debatprogramma op zondagochtend. Het bier is verdwenen, het debat is gebleven. De VRT is niet de enige omroep met een debatprogramma op zondagochtend: al jarenlang leven we naast Controverse op RTL en Mise Au Point op de RTBF. De vergelijking met die Franstalige programma’s op zondagochtend is er ook altijd geweest. Zij bespreken maar één onderwerp, vaak met acht of negen deelnemers aan het debat.

De aanpak is anders, al merk je dat bij de RTBF de programmering op zondagochtend in onze richting aan het evolueren is.

Jong en oud

Nog een verschil met andere programma’s op zondagochtend, en uniek voor de Zevende Dag, is de aanwezigheid van het publiek. Het is vaak een onderwerp van grappen en grollen: denk maar aan ‘In de Gloria’ die een verklaring zocht en vond voor de afwezigheid van de helft van het publiek op een zondagochtend. Maar de redactie van De Zevende Dag is nog altijd blij met het publiek: het geeft het programma een andere aanblik én de sfeer in de studio is helemaal anders. Bovendien is twee uur lang publiek ‘spelen’ in een warme studio op zondagochtend geen sinecure, dat bleek nog maar eens tijdens de uitzending van afgelopen week toen een dame in het publiek onwel werd.

Met Twitter proberen we die jongeren (en politieke die hards) wel te bereiken. Het is duidelijk dat het debatprogramma gevolgd wordt door een schare trouwe Twitteraars die hun mening niet onder stoelen of banken steken over het programma en standpunten die geuit worden tijdens in de debatten. Via de account @dezevendedag proberen we het debat op Twitter in goede banen te leiden, @vadderiVRT en @indradewitte proberen het debat met kijkers aan te gaan Het leidt tot heroïsche discussies rond het kardinaalsteken #7dag, en tot een eigen debat ‘on second screen’.

Afscheid

Nieuw dit seizoen was de factchecker. Een uitdagende rubriek, want we proberen cijfers en feiten die politici gebruiken in hun argumentatie te controleren. Politici hebben de neiging, zoals veel mensen, om te proberen een debat te beslechten met cijfers. Maar cijfers zijn vaak valse vrienden. Geregeld moeten we vaststellen dat ook cijfers geïnterpreteerd kunnen worden. Vandaar dat we elke keer de moeite willen doen om elk cijfer tegen het licht te houden, al was het maar om de berekening even over te doen.

Na dit 25ste seizoen van de Zevende Dag nemen we ook afscheid van twee presentatoren, Bart Schols die naar het Journaal vertrekt, en Indra Dewitte die naar het Belang van Limburg gaat. Bart Schols keerde in de sportrubriek terug naar de essentie van de sport. Het leverde mooie verhalen op, zoals de mannen die de Noordzee willen over roeien of het verhaal over ropeskipping.

En met Indra verliest het programma een icoon. Met haar warmte, goedlachse glimlach en professionaliteit was ze uitgegroeid van de ‘gastvrouw’ van het programma tot steengoede moderator.

Het is een goed seizoen geweest. En nu op naar het volgende.

(De auteur is VRT-journalist en presentator van De Zevende Dag.)