Federale kieskring is "gadget", aldus PS-jongeren

De "Mouvement des Jeunes Socialistes" of de jongeren van de PS zijn niet te vinden voor een federale kieskring. Ze gaan daarmee in tegen het standpunt van PS-voorzitter Paul Magnette.

Vanochtend hebben de voorzitters van zeven jongerenafdelingen van partijen zich in een opiniestuk in De Standaard uitgesproken voor een federale kieskring, waar men dus voor kandidaten aan de andere kant van de taalgrens zou kunnen stemmen. Het ging om de jongeren van Open VLD, MR, SP.A, CDH, Groen en Ecolo, maar ook die van CD&V, terwijl de top van die partij die kieskring niet genegen is.

Een zelfde beeld is er bij de PS, waar voorzitter Paul Magnette (links) al herhaaldelijk het idee geopperd heeft, maar de jonge socialisten aan Franstalige kant volgen hem niet.

In "Vandaag" op Radio 1 kwam David Cordonnier, de voorzitter van de "Mouvement des Jeunes Socialistes", de PS-jongeren zeg maar, uitleggen waarom hij het opiniestuk niet mee ondertekend heeft.

Cordonnier vindt het positief dat men elkaar aan beide kanten van de taalgrens beter wil leren kennen, maar een federale kieskring is daar niet echt voor nodig. Hij spreekt over "een gadget" zonder veel inhoud.

Zo is er volgens hem niets mis mee dat politici een bepaalde regio of een bepaald district vertegenwoordigen en die visie in het parlement vertolken. De situatie, onder meer op sociaaleconomisch vlak, is immers verschillend, zegt hij. Bovendien vreest Cordonnier dat bij een federale kieskring de lijsten gedomineerd zullen worden door grote kopstukken en dat ten koste van jongere of minder bekende kandidaten.

Dat de PS-jongeren daarover van mening verschillen met PS-voorzitter Paul Magnette vindt hij geen probleem.