Graspop Metal Meeting, een culinaire ontdekkingstocht

Voor de 18e keer slaat de Graspop Metal Meeting (GMM) zijn tenten op op de vruchtbare gronden van Dessel. Sinds 1996 geeft het metalminnend België een flink uit de kluiten gewassen metalfestival die naam waardig.

GMM is uitgegroeid tot een absolute topper binnen de internationale metalgemeenschap. Artiesten voelen er zich thuis omdat ze in de op dat moment niet zo Stille Kempen in de watten worden gelegd. Ook voor de bezoekers worden kosten noch moeite gespaard. Met de hulp van meer dan 1.000 vrijwilligers tracht men keer op keer het onmogelijke te realiseren. Campingfaciliteiten worden voortdurend uitgebreid, randanimatie wordt zorgvuldig ingepast en het culinaire aanbod op het terrein verfijnt ieder jaar.

Om duimen en vingers af te likken

Een affiche anno 2013 samenstellen, is geen sinecure. Er wordt weleens een vraagteken gezet bij de 7e passage van Iron Maiden. Alleen vergeten velen dat de organisatie toch wel een beetje de Peter Goosens uit heavymetalland binnenhaalt met de Engelse rockers en hun mascotte Eddie. De overige hoofdschotels zijn trouwens van hetzelfde niveau maar een ander allure. Zo lijkt het grofgebekte Twisted Sister verdacht veel op een delicatesse van Gordon Ramsay, terwijl Slipknot het op zaterdag met iets meer rebellie zal aanpakken, een beetje peper in de reet à la Sergio Herman.

Op de keper beschouwd is de affiche om duimen en vingers af te likken met een menukaart om u tegen te zeggen. Voor elk wat wils, van sterrenniveau tot de betere frituursnacks. Als een geboren bourgondiër kan je laveren over de festivalweide. De pittige amuse Crucified Barbara zal vrijdagmiddag om 11.15 uur uw eetlust voor stevig gitaarwerk aanwakkeren. Dagelijkse kost opsnuiven doet u in de Metal Dome bij chefs van eigen bodem zoals King Hiss of de zwarte Noorse pensen van Aura Noir.

Muzikale veelvraten hebben altijd wel tijd voor een snelle hap. Het equivalent van een kroket uit de muur wordt opgediend door het Nederlandse Vanderbuyst. Liefhebbers van nouvelle cuisine worden ook niet vergeten middels kleine hapjes in de vorm van P.O.D, Coal Chamber en het nog ietwat onbekende Love & Death. Vooral als later op de eerste dag ook de plat de résistance geserveerd wordt door de meester-koks van de nieuwe orde: Korn.

Zuurkool met worst en een dampende pot stoemp met spek

Natuurlijk zijn er altijd smulpapen die geen boodschap hebben aan verfijning op hun bord maar zweren bij oerdegelijke Duitse kost zoals zuurkool met worst. Voor hen is er Helloween en Kreator die er elk apart hun passend sausje bij serveren. Zelfs een dampende pot stoemp met spek staat op het menu met UDO.

Zij die graag hun tanden zetten in een goed stuk vlees kunnen terecht voor allerhande cuissons bij Unleashed, Sylosis, God Seed of Down.

Indien je meer gaat voor de primeurgroentjes heeft GMM in 2013 ongelooflijk goed nieuws want niet minder dan 39 diverse producten zullen kunnen worden gedegusteerd voor een eerste keer. Schrijf dus alvast maar op om onder meer Heathen, Dunderbeist, Every Time I Die, Red Fang, Heaven’s Basement of het Belgische Bliksem op je tong te laten smelten.

Om de mond te blussen is er een uitgebreide drankkaart. Een excellente single malt met Newsted of een borrel uit Nederland met Within Temptation. Zelfs een glaasje champagne in de vorm van Stone Sour zal sprankelen. De nationale drank bij uitstek blijft natuurlijk bier, dat vloeit met hectoliters en de consumptie zou met de komst van Tankard wel eens ongekende hoogten kunnen bereiken. De keel rijkelijk smeren met wodka kan in de buurt van Korpiklaani.

Het dessert overtreft dit jaar alle stoutste dromen. Met niemand minder dan King Diamond wordt deze grand-cru-editie zonder twijfel in stijl afgesloten. Voor wie meer voelt voor een stevige pousse-café is er Testament als laatste hap.

GMM is duidelijk veel meer dan ene me hesp en ene me keis zoals sommigen het nogal simplistisch durven voorstellen. Het is pure verwennerij, zowel culinair als auditief. Een totaalpakket dat een meer dan aardig alternatief beidt voor het jaarlijkse scoutskamp, de trip naar de zon of naar vergeten oorden aan de andere kant van de wereld. Je komt het in het weekend van 28, 29 en 30 juni gewoon tegen in eigen land, in Dessel.

Kampeerders kunnen hun tenten vandaag beginnen op te slaan vanaf 14 uur. Festivalgangers met een combiticket kunnen dan al een kijkje gaan nemen op de Metal Plaza aan de ingang van het festivalterrein. Om 18 uur wordt in de Metal Dome de aftrap gegeven van de "Bedroom Jam 2013" met aansluitend het traditionele openingsfeest. Het volledige festivalterrein is toegankelijk vanaf vrijdagochtend 10 uur.

meer info: www.graspop.be