Ierland belandt opnieuw in een recessie

Ierland is opnieuw in een recessie beland. Dat heeft het statistiekbureau CSO bekendgemaakt. De economie van de EU-lidstaat krimpt al 3 kwartalen op rij.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging het bruto binnenlands product (bbp) 0,6% achteruit tegenover eind vorig jaar. De Ierse economie heeft vooral te lijden onder een dalende export en minder consumptie door de gezinnen.

En ook de 2 laatste kwartalen van vorig jaar was er al een daling van het bbp, met respectievelijk 1 en 0,2%. Vanaf 2 opeenvolgende kwartalen van negatieve groei is er technisch sprake van een recessie.

Eind 2010 moest Ierland een beroep doen op noodsteun, nadat het land door de problemen bij zijn banken niet langer geld kon ophalen op de internationale markten. Ierland kreeg van het IMF en Europa voor 85 miljard euro noodsteun. In ruil werden draconische besparingen opgelegd.

Lange tijd werd het land beschouwd als een voorbeeld voor andere probleemlanden in de eurozone, omdat het er in slaagde hervormingen door te voeren zonder de economie te zwaar te treffen. Maar nu blijkt het toch in een recessie te zijn beland.