Mursi: "Onrust dreigt Egypte te verlammen"

De Egyptische president Mohammed Mursi waarschuwt Egyptenaren dat de "onrust dreigt het land te verlammen". Hij zegt dat omdat er opnieuw heel wat betogingen op til zijn, nu hij een jaar aan de macht is.

Tijdens en na de toespraak kwamen honderden Egyptenaren bijeen op het iconische Tahrirplein in de hoofdstad Caïro (foto onder). Ze uitten hun ongenoegen tegen Mursi. Bij onlusten elders in het land zijn de voorbije nacht zelfs twee doden en 170 gewonden gevallen.

De oppositie heeft opgeroepen om vanaf zondag massaal op straat te komen. Het leger is in staat van paraatheid gebracht en de ordediensten waarschuwen dat ze zullen ingrijpen. Vandaag wordt dan weer een betoging verwacht van de aanhangers van Mursi.

"Ik heb fouten gemaakt"

Mursi, de kandidaat van de gematigd islamistische Moslimbroederschap, is nu een jaar aan de macht in Egypte. Naar aanleiding daarvan heeft hij een toespraak gegeven.

"Ik heb fouten gemaakt. Maar ik heb ook mijn best gedaan", zegt de president. "Om de revolutie te bereiken, moeten we radicale maatregelen nemen."  Toch waarschuwt hij de mensen die op straat komen. Hij heeft het over samenzwering en "sabotage van de democratie". "De onrust dreigt het land te verlammen. Als je de regering wil veranderen, doe je dat door verkiezingen."