Oplossing blijft uit voor Arcopar-coöperanten

Het lijkt erop dat de 660.000 coöperanten van Arcopar nog jaren zullen moeten wachten vooraleer ze hun geblokkeerde gelden (misschien) terugkrijgen. Zoveel werd duidelijk op de algemene vergadering in aanwezigheid van een honderdtal gedupeerden. Velen onder hen reageerden teleurgesteld.
Francine Swiggers (archieffoto)

Zoals verwacht verliep de algemene vergadering van Arcopar woelig. De 100 kleine coöperanten zagen hun protest in de kiem gesmoord door de grote aandeelhouder ACW. Dat lokte meer dan eens verontwaardigde of woedende reacties uit.

Vereffenaars Francine Swiggers en Marc Tinant waren voor velen kop van Jut. De vraag om hen te vervangen werd na uren gepalaver weggestemd met 99 tegen 1 %.

De vereffenaars moesten toegeven dat er na anderhalf jaar nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de volledige schuldenberg van Arcopar. De mogelijkheid bestaat dat de coöperanten een beroep zullen kunnen doen op de staatsgarantie, maar dat is lang niet zeker. Het juridische getrouwtrek of ze hierop recht hebben, gaat nog steeds door.

Voorzitter Ludo Foqué gaf dan weer toe dat het eigen vermogen van Arcopar momenteel nul is. Dat betekent dat de aandelen op dit moment feitelijk waardeloos zijn. "Maar dat is een momentopname en kan dus nog veranderen", zei hij. 

Hij verwees daarbij naar de verkoop van Elia-aandelen en Dexia-obligaties die op het moment van vereffening laag stonden genoteerd, maar later toch miljoenen euro's meerwaarde hebben opgeleverd.