Spaarders met 100.000 euro worden ontzien

De Europese ministers van Financiën zijn het eens geworden over regels om banken die in de problemen zitten te redden of gecontroleerd te laten omvallen. Het is de bedoeling dat regeringen - dus ook de belastingbetaler - in de toekomst niet meer voor de kosten moeten opdraaien.
De Spaanse minister van Financiën Luis De Guindos Jurado (links) overlegt met zijn Ierse collega Michael Noonan.

De verantwoordelijkheid zal meer liggen bij aandeelhouders en schuldeisers van de banken. Zij moeten in eerste instantie betalen voor de redding of ontmanteling van een Europese bank.

Spaarders met een bedrag tot 100.000 euro op hun rekening worden ontzien. Voor hen blijft de depositogarantie gelden. Als hun bank failliet gaat, krijgen ze met andere woorden die spaarcenten toch terug.

Lange tijd was het niet bespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden moeten meebetalen aan de redding of ontmanteling van hun bank, maar bij het reddingspakket van de EU en het IMF voor Cyprus veranderde dat en moest wie meer dan 100.000 op zijn spaarrekening had mee betalen.