Vlaams minister van Werk Muyters lanceert loopbaancheque

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft in de Leuvense Werkwinkel de eerste loopbaancheque overhandigd aan Edith Amery. Met deze cheque, die werknemers en zelfstandigen zich bij de VDAB voor 40 euro kunnen aanschaffen, kan men gedurende 4 uur loopbaanbegeleidingsessies volgen bij een van de 68 erkende HR-bedrijven. Deze sessies kosten in werkelijkheid 550 euro. De Vlaamse overheid betaalt het verschil.
Foto archief

Muyters hoopt dat veel mensen gebruik zullen maken van dit nieuwe aanbod om actiever en professioneel begeleid over de eigen loopbaan na te denken en die echt in handen te nemen.

"Het gaat om vragen zoals waar heb ik goesting voor, wat zijn mijn ambities, waar wil ik staan over 10 jaar? Professionele begeleiders kunnen je duidelijk maken wat je talenten en competenties zijn en wat je mist om je ambities waar te maken", aldus Muyters. Een goede loopbaanbegeleiding is voor Muyters ook de sleutel opdat mensen bereid zijn langer aan het werk te blijven. Elke gebruiker kan elke 6 jaar maximaal 8 uur deze door de Vlaamse overheid gesubsidieerde loopbaanbegeleiding betalen.

Vraaggericht systeem

In het verleden deden enkele diensten in een bepaalde context reeds een aanbod tot loopbaanbegeleiding waarvan de prijs voor de gebruiker varieerde van 0 tot 150 euro. "Nu komt er een vraaggericht systeem. Het is de werknemer die zich een loopbaancheque kan aanschaffen en vervolgens zelf bepalen bij welke van de erkende bedrijven hij de begeleiding wil volgen."

"Voor kansarmen bestaan er derde-betalerssystemen die het bedrag van 40 euro op zich nemen. "Voor HR-bedrijven die zich richten op deze populatie komt de overheid bovendien financieel meer tussen om hen toe te laten meer tijd uit trekken", aldus Philippe Muyters.